Pages

Monday, 14 May 2012

Tindakan Nizar wajar dicontohi

Tindakan Dato' Seri Nizar sewajarnya dijadikan contoh oleh semua pemimpin dan masyarakat. Tindakan beliau hadir ke ceramah yang diadakan khusus untuk menceritkan keburukan beliau di hadapan penyokongnya sendiri merupakan satu tindakan yan sangat berani dan terpuji.

Ini kerana tindakan tersebut merupakan cerminan kepada sikap yang perlu ada pada mereka yang bergelar pemimpin, iaitu kesediaan untuk menerima teguran, kritikan dan muhasabah untuk pembangunan dirinya sendiri.

Setiap pemimpin tidak pernah terlepas daripada melakukan kesalahan, maka teguran dan kritikan adalah amat perlu untuk memastikan setiap kesalahan dan kekurangan itu diperbaiki dan ditampung oleh orang lain.

Tindakan ini bukan sahaja menjadi medan muhasabah, malah dapat mengelakkan sesi ceramah itu menjadi sesi mengumpat dan mengaibkan peribadi orang lain. Kehadiran Dato' Seri Nizar juga membuktikan kesediaan beliau untuk berbincang dan menjalinkan hubungan yang baik, sekalipun dengan musuhnya sendiri.

Dato' Seri Nizar cukup berani dan tindakan beliau amat dipuji kerana ini menunjukkan dia seorang yang rendah diri dan sanggup dikritik secara berhadapan.Keterbukaan sebegini seharusnya menjadi contoh kepada semua pemimpin masyarakat.

No comments:

Post a Comment